Niet alleen zijn ze al 41 jaar samen, waarvan 36 getrouwd, maar ook begeleiden zij stellen tijdens de pre-marriage- en marriagecourse van Alpha. Tom en Marion zien dus heel wat liefde voorbij komen. Hoe kijken zij naar het thema ‘hoe heb ik goed lief’? En welke lessen hebben zij geleerd in hun eigen relatie of tijdens de (pre-)marriagecourses die ze hebben begeleid? Ze vertellen er samen over.

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen en wanneer was er sprake van liefde?

Tom en ik waren in die tijd nog niet gelovig en gingen elk weekend stappen. Al had ik eigenlijk helemaal niet zo’n oog voor Tom, we gingen heel gezellig met elkaar om. Ik vond: Vanavond moet er iets gebeuren. Als het vanavond niks wordt, dan zit het er gewoon niet in. En er gebeurde op die avond een aantal dingen waardoor we naar elkaar toegedreven werden. Achteraf denk ik: we waren toen nog niet gelovig maar God heeft daar zeker een hand in gehad. En de rest is geschiedenis.

Ik heb nooit vlinders gehad. Maar in die tijd werkte Tom hier op de vliegbasis en dan was hij doordeweeks daar en ik in Veendam. We zagen elkaar dus alleen in het weekend. Elke keer had ik weer zo’n zin in die vrijdag. Ik denk dat dat verlangen naar iemand ook liefde kan zijn.

Dienen maakt een groot onderdeel uit van elkaar liefhebben.”

Wat zijn volgens jullie belangrijke elementen van liefde?

Belangrijk voor mij is dat ik niet perfect ben, maar dat die imperfectie er mag zijn op het moment dat Tom en ik met z’n tweeën zijn. Dat wil niet zeggen dat je maar alles mag zeggen en alles mag doen, maar wel dat begrepen wordt wat de bron is waaruit het voortkomt en dat je daar samen én met God aan mag werken. Ik denk dat God daar bij ons ook heel veel verschil in heeft gebracht. Ik ben in ’91 tot bekering gekomen, terwijl Tom toen nog niet geloofde.

Ik was toen inderdaad nog niet met het geloof bezig. De geboorte van onze dochter Sanne heeft voor mij goddelijkheid geopenbaard. Dat is echt een ommekeer geweest in mijn denken en daardoor ook in mijn doen. Doordat Tom zag dat ik veranderde, werd het geloof voor hem ook meer werkelijkheid. Dus met z’n drieën ben je een sterk span, zoals ook in de bijbel staat. Dat hebben wij ook echt zo ervaren.

Elkaar accepteren zoals je bent, dus. Wat is er nog meer belangrijk?

Verder zijn we gewoon maatjes. We vinden het leuk om dingen samen te doen en in elkaars aanwezigheid te zijn. Er gewoon zijn voor elkaar en voor mensen om ons heen die we liefhebben. Dienen maakt daar een heel groot onderdeel van uit, van houden van en tijd met elkaar doorbrengen. Het is een uiting van liefde om veel voor elkaar te doen.

              “Veel tijd samen doorbrengen is voor ons een sleutel tot succes geweest.”

Jullie zien veel stellen bij de courses. Wat zien jullie daar van de liefde?

Wat we bij alle stellen horen die we bij de courses spreken, is: ‘ik mag zo mezelf zijn bij jou’.

In een relatie kunnen ook juist lastigere dingen naar boven komen. Ik ben ervan overtuigd dat het goed is om dingen aan het licht te brengen. Het kan helpen om dan een (pre-)marriagecourse te doen. Juist omdat wij onpartijdig zijn en vaak stellen ook niet kennen, hebben wij er geen emotie bij en kunnen we gewoon vragen stellen. Je hebt bij een relatie natuurlijk twee levens die bij elkaar komen. Aan het begin moet er een goede basis komen, daar moet je tijd in steken. Het is winst als je dat doet.

Je moet ook na dat begin voor elkaar blijven kiezen, tijd met elkaar blijven doorbrengen. Veel tijd samen doorbrengen is voor ons een sleutel tot succes geweest.

“We genieten van dezelfde dingen die God ons geeft en waar we dankbaar voor zijn.”

Hoe krijgt de band met God in jullie relatie vorm?

Dat is heel verweven met wat we verder doen. Je spreekt daarin dezelfde taal, we genieten van dezelfde dingen die God ons geeft en waar we dankbaar voor zijn.

En opnieuw het dienstbaar zijn naar elkaar. Liefde is een werkwoord. Wat heeft de ander nodig en wat kan ik daarin betekenen? Als je naar God kijkt, zie je ook dat liefde dienstbaar is. God gaf zijn eigen Zoon om ons te redden, dat is het ultieme offer.

Meer over de Alpha marriagecourse?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Alpha marriagecourse? Begin 2024 begint in Stadskerk De Wijngaard een nieuwe cursus. Meer informatie vind je op de website: https://www.stadskerkdewijngaard.nl/marriagecourse/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?