“Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.” Deze quote komt voorbij in mijn instagramfeed. Gedachteloos like ik het bericht. Een paar berichten later zie ik een post van een stichting die kinderfeestjes bekostigt voor ouders die dat zelf niet kunnen betalen.

Ik scrol iets minder gedachteloos terug naar het bericht met de quote. Is het leven echt voor iedereen een feest? En wat als het niet lukt om zelf de slingers op te hangen… bijvoorbeeld omdat je ze niet kunt betalen? Of omdat je door een burn-out de puf niet hebt. Is het dan jouw schuld als het leven niet aanvoelt als een feestje?

Gelijke kansen
Even googelen leert me dat er een duur woord bestaat voor deze levenshouding: meritocratie. Je eigen inzet – en alleen je eigen inzet – bepaalt je positie in de maatschappij. Die meritocratie heeft een groot voordeel: je afkomst, hoeveel grond of geldbezit je hebt, wat je ras of geslacht is, telt in principe niet mee. Het gaat erom wat je doet met dat wat je in aanleg is gegeven. Lekker inclusief en… Gelijke kansen voor iedereen, toch?

Inzet
Maar als ik om me heen kijk, zie ik dat het leven niet iedereen gelijke kansen biedt. De werkelijkheid is dat er altijd omstandigheden zijn die jouw inzet beïnvloeden. Als we geen oog hebben voor de omstandigheden die je inzet beperken, is het risico dat we mensen die niet meekomen daar zelf voor verantwoordelijk houden. Het breekt de solidariteit van de winnaars met de verliezers langzaam af.

Successamenleving
Langzaam maar zeker, realiseer ik me dat die meritocratie ongemerkt onze samenleving ingeslopen is. ‘Hoe mooi kan het leven zijn, het is maar hoe je kijkt’, brallen we mee met Borsato. ‘Haal alles eruit wat er in zit’, past ook goed in het rijtje. ‘Als je het écht wilt, is alles mogelijk.’ Het is me nooit eerder opgevallen. Maar nu ik me er in verdiep, komt de successamenleving overal schreeuwend op me af.

Ongekend genadig
Is er een alternatief? Ja, ik denk het wel. Meritocratie betekent vrij vertaald: geregeerd door diegenen die het verdienen. Als we de bijbel er op naslaan, is er maar Eén iemand die het daadwerkelijk verdient om te regeren: Christus. Hij is ongekend genadig voor winnaars en verliezers. Met Hem als onze Koning, lukt het om solidair te zijn met mensen die even niet ‘het beste uit zichzelf kunnen halen’.

Meeleven
Laten we eerlijk zijn: dit leven ís niet altijd een feest. En slingers ophangen is dus ook niet altijd gepast. “Wees blij met hen die blij zijn en huil met hen die huilen”, staat er in Romeinen 12:15. Dat doet veel meer recht aan de realiteit van het leven dan de quote waar deze column mee begon. Het helpt ons om met mildheid en aandacht naar de mensen om ons heen te kijken. Want… Zijn liefde is er voor alle omstandigheden van het leven.

 

Joanneke Wiersma

Tijdens de kerstnachtdienst op 24 december om 20u verwonderen we ons samen over de geboorte van Jezus. Over Hem staat in de bijbel geschreven dat Hij liefdevol, vriendelijk en vol van waarheid is. Sterker nog: Hij zegt de waarheid te zíjn. Werd met kerst de waarheid geboren? Wie weet ontmoet je een waarheid waar je van op aankunt. Ontdek meer op  http://www.stadvent.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?