Mijn zoontje speelt even met mijn telefoon. Als ik later de filmrol bekijk, zie ik dat hij foto’s heeft gemaakt. Nu snap ik waarom hij zo moest lachen: hij vond de filters. Laagjes over de foto, waardoor zijn gezicht vervormd wordt tot een konijn, een schattig meisje met een brilletje of een strenge koning met een baard.

De filters worden tegenwoordig standaard geleverd bij de gemiddelde telefoon. Ze zijn steevast garantie voor succes. Ook van de gemiddelde tienertelefoon, zijn de filters niet meer weg te denken. Sproetjes zijn in een seconde aangebracht. Pukkels maken plaats voor een gladgestreken en gebruinde huid. En konijnenoortjes ogen vriendelijk. Snapchat is er succesvol mee geworden.

Beste kant
Natuurlijk moet ik lachen om de foto’s van mijn zoontje. Ze zijn onschuldig en hij heeft duidelijk lol gehad. Tegelijk realiseer ik me dat deze filters voor anderen eerder regel dan uitzondering zijn. Ik zorg er zelf in alle eerlijkheid ook voor dat ik op mijn meest fortuinlijke manier op sociale media verschijn. Weliswaar laat ik de konijnenoren achterwege, maar ik laat me toch tenminste van mijn beste kant zien.

Snapchat dysmorfie
In 2018 kopt RTL-nieuws al dat snapchatfilters ertoe leiden dat mensen kiezen voor plastische chirurgie. “Gefilterde selfies tonen vaak een onhaalbaar uiterlijk. Ze zorgen ervoor dat de grens tussen de werkelijkheid en fantasie verdwijnt voor patiënten.” – waarschuwden drie artsen in het artikel. Dit verschijnsel draagt zelfs een naam: snapchat dysmorfie. Mensen vragen een plastisch chirurg om hen te veranderen naar het ideaalbeeld van hun snapchatfilter. Het bestaat, echt.

Waarheid
De realiteit is dat we ons steeds vaker spiegelen aan een virtuele realiteit. In plaats van aan de werkelijkheid. Onze kinderen groeien op in een wereld waarin de virtuele werkelijkheid de waarheid is. Maar waarheid betekent volgens Wikipedia ‘het in overeenstemming zijn met de werkelijkheid’. En dát zijn snapchatfilters niet.

Werkelijkheid te boven
Ik ben er niet zo’n voorstander van om snapchat en z’n filters dan maar te verbieden. Maar het kan geen kwaad om er een filter naast te zetten. Het filter van de bijbel. Het klinkt misschien een beetje gek, maar Jezus is ons snapchatfilter. Als God naar ons kijkt, ziet Hij ons ‘in Christus’. Dát is een filter dat alle werkelijkheid te boven gaat. En ons tegelijkertijd met liefde en mededogen naar de waarheid laat kijken. Laten we in elk geval ons best doen om onze kinderen én onszelf dat steevast voor te houden.

Maar u bent gereinigd, u bent geheiligd, u bent rechtvaardig verklaard in de naam van de Heer Jezus Christus en door de Geest van onze God. (1 Korintiërs 6:11, NBV)

 

Tijdens de kerstnachtdienst op 24 december om 20u verwonderen we ons samen over de geboorte van Jezus. Over Hem staat in de bijbel geschreven dat Hij liefdevol, vriendelijk en vol van waarheid is. Sterker nog: Hij zegt de waarheid te zíjn. Werd met kerst de waarheid geboren? Wie weet ontmoet je een waarheid waar je van op aankunt. Ontdek meer op www.stadvent.nl

3 reactie(s)

 1. Henk schreef:

  De Bijbel zegt ook dat Jezus de Man van smarten is. Hij kwam op de wereld om de wil van de Vader te doen. De zonde van een ieder op Zich te nemen. We mogen verder zien dan de kribbe. Aan het kruis droeg Hij mijn schuld.

 2. Nynke schreef:

  Mooi geschreven Joanneke, je kan hier wel over spreken bij Crosslink 🙂 verbaast mij ook dat filters standaard aangeboden worden… “En ons tegelijkertijd met liefde en mededogen naar de waarheid laat kijken.” Die ga ik onthouden.

 3. Anne schreef:

  Prachtige column. Treffend beschreven. En zó waar! Jezus is ons ‘snapchatfilter’!
  Intens hoopvolle gedachte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?