Oktober is Israëlmaand bij Stadskerk de Wijngaard en ons jaarthema is 'vol vertrouwen onderweg'. We spraken daarom met Evert Jan Broersma, die een aantal jaar geleden naar Israël ging. Hij vertelt hoe hij deze reis beleefd heeft.

Evert Jan: “Wanneer ik terugdenk aan mijn reis naar Israël dan schieten er een paar dingen door mij heen…”

Allereerst hoe super mooi en bijzonder het land is, met zoveel diversiteit aan natuur, landschappen en cultuur. Van ruige heuvelen, oude Bijbelse steden met zoveel historie tot warmwaterbronnen, woestijn, de dode zee en natuurlijk het Jeruzalem.

Het was ook een reis van veel verschillende gevoelens en emoties ik kreeg op de 2e dag in Nazareth een uitslag van een onderzoek en hoorde dat er iets niet goed was in mijn buik (dit bleek later kanker te zijn) dit gaf heel veel spanning, emotie en onzekerheid.

De dag na de uitslag waren we op de berg der zaligsprekingen waarbij ik en mijn vrouw samen in gebed zijn gegaan en beide voelden dat God heel dichtbij was en tegelijk tegen elkaar zeiden dat God voorziet. Dit gaf ons beide heel veel rust.

We wisten niet hoe de toekomst er uit zou zien maar wel dat God ons niet in de steek zou laten. Op de zondag hadden we een overdenking aan het meer van Galilea en hebben we besloten dat we ons wilden laten dopen.

De doop dat was nog wel een dingetje want in de Jordaan was het hoogwater en één kolkende massa water en veel commercie. We hebben toen in Engedie een mooie plek gevonden om ons te laten dopen (Engedie is een oase in de woestijn waar David zich had verscholen voor Saul en een stuk van de mantel van Saul afsneed). Het was echt heel bijzonder om daar bij één van de watervallen ons te mogen laten dopen.

Jeruzalem was ook heel bijzonder een stad met zoveel geschiedenis en bezienswaardigheden met de wetenschap dat Jezus hier heeft rondgelopen en hier weer terug komt, je voelt heel duidelijk de strijd tussen de twee godsdiensten.

Het mooiste van zo’n reis vind ik dat je bij de Bijbelverhalen een beeld krijgt. Kortom het is echt een land waar we nog een keer terug willen komen.

Toen we weer terug waren in Nederland moest ik direct na het weekend naar het ziekenhuis en een week later lag ik al aan de chemokuren tevens kwam Corona net opzetten dus de reis verdween al snel naar de achtergrond. Maar de rust en het vertrouwen wat ik in Israël had gevonden heb ik vast mogen houden, niet direct de zekerheid dat ik dit zou overleven maar wel dat mijn leven in goeie handen is en dat God voor mij maar ook voor mijn gezin zou zorgen.

En dat doet Hij dat is zeker!

Evert Jan Broersma

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?