Jan Veninga woont met zijn vrouw Irma en zijn kinderen Famke, Jelte en Mads in Leeuwarden. Het gezin is sinds een paar jaar lid van De Stadskerk. Jan studeerde rechten aan de universiteit van Groningen. Het advocatenkantoor Koot Veninga Advocaten is in de binnenstad van Leeuwarden gevestigd. Ik praat met Jan over zijn werk en het thema ‘het goede leven’.
We nemen plaats aan een tafeltje en Jan begint vrijwel meteen te praten. Hij vertelt tegelijk geanimeerd en overwegend over zijn werk. Wat vooral opvalt is hoe ‘de advocaat en ‘de mens’ met elkaar verweven zijn. Hij is – en denkt – thuis niet anders dan in zijn werk.
De serveerster komt langs en we bestellen een kop koffie. Wat mij betreft een perfect voorbeeld van het goede leven. En een mooi bruggetje naar het onderwerp van dit seizoen.
Het goede leven?
Jan heeft ook een goed leven: “Ik heb een heel goed leven en daar probeer ik ook regelmatig bij stil te staan. Ik ben me er bewust van dat ik ook gewoon mazzel heb en wil daarom mijn talenten (in Bijbelse zin) delen met de samenleving en de mensen om me heen.”
Het feit dat Jan mazzel heeft, geeft hem een gevoel van verantwoordelijkheid ten opzichte van hulpbehoevenden in de samenleving. Als mens en als advocaat.
Jan had de mogelijkheid om een studie Rechten te doen. Hij wil de vruchten hiervan delen. “Je hebt niet overal invloed op maar daar waar je wel invloed op hebt, heb je ook verantwoordelijkheden. Ik probeer meer te doen dan alleen wat er vakinhoudelijk van me gevraagd wordt. Er is naast de relatie advocaat-cliënt ook altijd de relatie mens-medemens.”
“Ik kan daar bloedchagrijnig van worden. Die lakse houding tegenover mensen die afhankelijk van je zijn.”
Volgens mij is het een mooi uitgangspunt om de zegen die je zelf ontvangt, in welke vorm dan ook, door te geven aan anderen. Zo is de wereld waarin je werkt en leeft een soort zendingsveld en maak je die van anderen ook een beetje mooier door te geven en ontvangen.
‘Voor God’
Het feit dat Jan zelfstandig ondernemer is, maakt dat hij zelf kan kiezen welke zaken hij aanneemt. Hij kiest dan ook geregeld voor de minder commerciële casussen waarbij hij het gevoel heeft een klein verschil te kunnen maken in het leven van mensen. Dit heet gefinancierde rechtsbijstand. Wat heel toepasselijk: ‘Pro Deo’ – ‘voor God’ genoemd wordt. “Vandaag bijvoorbeeld nog, een uitzendbureau dat – ondanks klip-en-klare wet- en regelgeving – een arbeidsmigrant weigert te betalen. Terwijl het gaat om het levensonderhoud van iemand zonder netwerk in dit land. Ik kan daar bloedchagrijnig van worden. Die lakse houding tegenover mensen die afhankelijk van je zijn.”
Van discussiëren wordt Jan vrolijk: “Ik ben niet het type dat gedijt bij alleen maar harmonie. Het mag wel wat schuren. Ik hou van problemen oplossen. Dit vak geeft die mogelijkheden: ‘kom maar hier met je probleem, dan lossen we dat op!’”
Ziet hij veel ‘kwaad’ om zich heen? Dat valt reuze mee. Jan staat zelf positief in het leven en gelooft in het positieve van de mens, althans dat de meeste mensen het goed bedoelen. En er zijn momenten waarin de minder mooie kant van de mens naar voren komt. “Mensen zijn op zoek naar veiligheid en zekerheid, dat is de basis waarop we keuzes maken…”
Ben je benieuwd naar de rest van dit gesprek?
Kom bij ons aan tafel zitten: ga naar www.stadskerkdewijngaard.nl/podcast
Interview door Biene van Huizen