Genesis 1, het begin van de Bijbel, Gods Woord, het begin van alles. Het is Gods spreken dat schept en als je alles zo doorleest dan is het een ritme dat aan gedicht doet denken. Steeds lezen we: “En God zei: Er moet zijn … en er was … En God zag dat het goed was.”

 

Ritme en evenbeeld

Het bijzondere van dit ritmische scheppingsverhaal is dat het besluit met de schepping van de mens. De kroon op de schepping met het evenbeeld van God en onder Zijn zegen te heersen over de schepping, vruchtbaar te zijn en talrijk te worden. Dit alles was niet goed, maar zeer goed!

Vanuit dit goede begin kunnen wij een diepere les leren die betrekking heeft op het goede leven. We lezen dat wij geschapen zijn als Gods evenbeeld. Hiernaast worden we ook uitgedaagd om Hem na te doen. “Wees heilig, want Ik, de Heer, jullie God, ben Heilig.” (Lev. 19:2)

“Precies zoals God barmhartig is, zo zul jij barmhartig zijn.”

De rabbijnen en joodse wijzen leerden: precies zoals God genadig wordt genoemd, zo zul jij genadig zijn. Precies zoals Hij barmhartig wordt genoemd, zo zul jij barmhartig zijn. Precies zoals Hij heilig wordt genoemd, zo zul jij heilig zijn. We lezen bij Mozes en de profeten die verschillende eigenschappen van God: lankmoedig, overvloedig in barmhartigheid, rechtvaardig, waarachtig, volmaakt, sterk en machtig, et cetera. Al deze goede kwaliteiten mogen wij leren cultiveren. Leren na te jagen zover we dat kunnen.

Een les in het goede leven

Daarom ligt er voor ons een les van het goede leven in het scheppingsverhaal verborgen. Zoals God zei: “Er moet zijn”, zo mogen wij ook dromen en zien wat goed is. Zoals God zei: “en er was …”, zo mogen wij streven en scheppen. Zoals God zei: “en het is goed”, zo mogen wij ook op datgeen wat wij creëren beoordelen of het goed is.

Genesis daagt ons uit om het evenbeeld van God na te jagen en net als God het goede leven te creëren. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor Gods schepping.

 

Over Stephan Muurling  

Stephan Muurling woont in Leeuwarden met zijn gezin. Hij is lid van de Raad van Oudsten en houdt zich bezig met de toerusting in de gemeente. Ook gaat hij regelmatig voor in de diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?