Eigenlijk weten veel christenen niet zo goed wat ze met Hemelvaartsdag moeten. Er wordt in het algemeen ook weinig aandacht aan de betekenis van die dag besteedt. Maar… is dat wel terecht?
Is Hemelvaartsdag dan echt zo’n onbelangrijke ‘christelijke feestdag’?
Op de 40ste dag na Pasen vieren we Hemelvaartsdag. Het verhaal is simpel. Nadat Jezus uit de dood is opgestaan, verschijnt Hij geregeld aan zijn discipelen. Daarbij geeft Hij hen verdere uitleg over de kern van de boodschap die Hij in de drie voorgaande jaren verkondigd had: het Koninkrijk van God.
Ook instrueert Hij hen met betrekking tot hun taak in de wereld als er een einde komt aan zijn verschijningen en zij de Heilige Geest zullen ontvangen. Op de veertigste dag na Pasen neemt Hij hen mee naar de Olijfberg. Hij vat hun opdracht nog even kort samen en terwijl Hij met hen praat en hen zegent, wordt Hij van de aarde opgenomen. Terwijl ze hem nastaren in de lucht, wordt Hij aan hun blik onttrokken door een wolk.
Jezus komt weder!
Je kunt niet zeggen, dat de leerlingen van Jezus bij deze gebeurtenis stonden te juichen. Terwijl zij zich verbluft afvragen waar Jezus is gebleven, staan er plotseling engelen naast hen, die zeggen, dat degene die zij hebben zien opvaren naar de hemel, op dezelfde wijze zal terugkeren (handelingen 1).
Dat is de hoop van het christendom: Jezus zal terugkomen. Hij is aan een werk begonnen en Hij zal het afmaken: Hij komt terug om de aarde te vervullen met gerechtigheid en vrede.
Wat mij betreft hadden ze best iets meer mogen vragen. Wanneer zal dat dan gebeuren? Zal Hij dan koning zijn over Israël? En de andere volken dan? En hoe zit het met de hemel, die plaats in het vaderhuis, die ons beloofd is? Tal van andere vragen borrelen naar boven, vragen waarop ik graag een antwoord had gelezen. Maar over dat alles geen woord!
Blijkbaar zijn al die vragen van ondergeschikt belang. De belofte omvat alleen de zekerheid: Jezus komt weder! Wij zullen hem zien en we zullen bij hem zijn! Dat vooruitzicht maakt voor mij Hemelvaartsdag tot een feestdag.
Geschreven door Rien Hage