Zijn journalisten vooral op zoek naar negatief nieuws? Maakt goed nieuws misschien ook een kans?

Als een automobilist zonder ongelukken over de Schrans rijdt is dat mooi, maar het is geen nieuws en het zal ’s avonds bij de borrel geen gespreksonderwerp zijn. Veroorzaakt dezelfde persoon een ernstig ongeval, dan duiken de media erop. Mensen zullen er met elkaar over praten. Er is iets ongewoons gebeurd.

Nieuws gaat doorgaans over het ongewone. Of over belangrijke dingen die gebeuren of binnenkort zullen plaatsvinden. 

Voor veel journalisten is het niet relevant of een nieuwsfeit positief of negatief is, goed of slecht. Ze publiceren gewoon. De een zal het goed nieuws vinden dat PSV van Feijenoord wint, dat er in een fraai buitengebied een nieuw fietspad komt, dat augustus nogal nat was en dat de Staatsloterij een dorpsgenoot miljonair maakt. De ander niet.

Uiteraard hebben journalisten hun voorkeuren. De verslaggever die op politiek focust, interesseert zich misschien niet voor wetenschap, sport of religieus nieuws. Selectiviteit speelt dus een rol. Subjectiviteit onvermijdelijk ook.

Is Jezus 2023/2024 jaar na Christus nog nieuwswaardig? Niet als je niets van hem weet. Ook niet als je niets bijzonders in Hem ziet. Dat was zelfs in bijbelse tijden al zo. Zijn geboorte liet de academici in het Jeruzalem van die tijd compleet koud. Ze kwamen er niet voor in beweging, zelfs niet toen ze er als experts over werden geraadpleegd.

Maar voor de ‘wijzen uit het oosten’ was er geen belangrijker en beter nieuws dan juist die geboorte. Zij zagen de grootheid van de nieuwe wereldburger. Een grootheid die – zo wisten ze – er altijd al was geweest, er altijd is, en er altijd zal zijn. Koste wat kost wilden ze daar getuige(n) van worden.

‘De tijd is aangebroken’, zou Jezus later zelf ‘newsy’ zeggen: ‘Het Koninkrijk van God is nabij. Kom tot inkeer en geloof dit goede nieuws.’ Die woorden hebben, gelet op mensen die zich erdoor laten inspireren, steeds opnieuw impact. Zelf wilde ik daar als journalist met enige regelmaat iets over schrijven – geheel vanuit mijn eigen subjectiviteit en selectiviteit.

Geschreven door: Atze Jan de Vries.

Atze Jan was ruim dertig jaar journalist (Leeuwarder Courant), maakte daarna de overstap naar het Friese provinciebestuur (als bestuursadviseur) en werkt per 1 januari 2024 voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Hij is actief voor Stadskerk De Wijngaard.

 

Redactionele note: Ben jij benieuwd wat dat ‘goede nieuws’ concreet voor jou kan betekenen en voor de wereld om je heen? Dan is een Alpha Cursus misschien een mooie plek om dit samen met een kleine groep andere nieuwsgierigen verder te ontdekken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?