Afgelopen zomer was ik voor de derde keer dit jaar in Oekraïne. Voor de derde maal in Irpin. Ik ken inmiddels de wegen, weet waar ze de beste chocolade verkopen en kom zelfs bekenden tegen in de supermarkt. Thuisgekomen viel het mij op dat ik dit maal veel minder foto’s heb gemaakt van de kapotgeschoten en gebombardeerde huizen. Wel had ik veel foto’s met lachende mensen. Mensen met wie ik nu al meerdere weken heb mogen optrekken. Mensen die vrienden zijn geworden.

Zichtbare en onzichtbare pijn

Maar achter de grote glimlach en achter de mooie momenten gaat ook vaak pijn schuil. Pijn van de grote verwoestingen die zijn aangebracht, pijn om kinderen die niet in vrijheid kunnen opgroeien, pijn van het gemis van geliefden. Soms wordt het zichtbaar door iemand die stilvalt in een gesprek, maar vaak ook is het merkbaar in kleine zaken.

              “Vertel daarom onze verhalen”

Onzinverhalen die rondgaan

Het voelt bijna onbeschoft om mensen te vragen naar hun verhaal, maar ik merk dat ze het juist graag vertellen. “Er gaat zoveel onzin rond over deze oorlog, er zijn zelfs mensen die niet geloven dat mijn huis in puin ligt door de Russen. Mijn eigen familie die in dat vreselijke land leeft zijn gaan geloven wat de vijand wil dat ze geloven. Vertel daarom onze verhalen.” Ik hoor het hem zeggen en zie de pijn in zijn blik. Zijn dochter is getraumatiseerd, durft nauwelijks meer alleen te zijn. Zoals zij zijn er zoveel, zoveel kinderen en tieners die opgroeien in angst. Stel je voor, je ligt te slapen en dan gaat het luchtalarm, er klinkt een explosie en de kelders worden opgezocht voor veiligheid. Dit is voor grote groepen kinderen en jongeren in Oekraïne de realiteit. Mijn hart breekt niet alleen voor dit meisje dat ik een knuffel kan geven, maar ook voor al die anderen die dagelijks in angst leven, die niet meer durven dromen van een gelukkige toekomst.

Voor elk kindje een engel

Ik denk terug aan het bezoek aan Bucha waar in een boom kleine engeltjes hangen. Voor elk overleden kindje een engel. Het grijpt mij aan, de gruwelijkheden die hier slechts een jaar geleden hebben plaatsgevonden. Voor deze kinderen van wie ik de namen niet weet, blijf ik de verhalen delen

Over Carlijn

Carlijn woont in Wirdum en werkt als beleidsadviseur voor de gemeente. Daarnaast is ze fractievoorzitter van de ChristenUnie in Leeuwarden en staat ze op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Carlijn is al meerdere keren naar Oekraïne gereisd met Hope4Ukraine, een stichting die hulpgoederen naar Oekraïne brengt, herstelreizen organiseert en voor voedsel in dorpen langs de frontlinie zorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?