Onze oudste 2 kinderen (6 en 4 jaar) zaten op zondag weer eens lekker voor Ollie en Sophie van Mozaïek… mooie verhalen over een liefdevolle God en leuke liedjes, een koddig duo dat herkenbare gesprekjes voert.. kortom, fijne christelijke TV voor een zondagochtend met heerlijk veilige content. Toen dat afgelopen was, kwamen er andere filmpjes voorbij die youtube suggereert... lang leve de smart-tv en een dochter die inmiddels precies weet hoe je die moet bedienen.

Van het ene bijbel-filmpje in het andere, best leuk, wat een aanbod eigenlijk, helemaal als het overgaat in engelse bijbel-filmpjes; in beelden al boeiend genoeg voor het stelletje op de bank om te blijven kijken, hoewel er steeds ook; “mama, wat zeggen ze?” wordt geroepen. Op een gegeven moment ga ik er dus maar bij zitten om te vertalen. Wat een boeiende animaties; Superbook kijken we naar… 1238 video’s met animaties voor kids van verhalen en ‘bible bites’ die door robot Gizbo worden verteld. Wow!

Griezel

Anyway.. we zitten dus geboeid te kijken naar een video over de wonderen die Jezus deed. Prachtig! En ineens… komt er een ‘levensechte’ vreselijke griezel in beeld die Satan voorstelt die een bezeten man aanstuurt die grommend en woest richting Jezus kruipt. Jezus legt zijn handen op de man zijn hoofd en de demonen verlaten de man zijn lichaam krijsend en vliegen in de varkens verderop. Wiebren, mijn man staat er ook even bij toevallig en mompelt: ‘Zo, dit is wel hardcore’. We besluiten het filmpje uit te kijken en dan maar weer de tv uit te zetten. Nog even napraten over wat we gezien hebben. Mijn dochter Simcha zegt verbaast iets over dat ze niet wist dat Satan bestond en dat ze het wel echt heel spannend vond met dat monster.

‘Zo, dit is wel hardcore.’

Beschermde wereld

We schrokken er op een bepaalde manier allemaal een beetje van, deze ‘ongecensureerde’, niks niet brave bijbel-animatie. Dit kom je in de meeste kinderbijbels en kinderkerk-programma’s in ieder geval dus niet tegen. En hoe vaak maken we nou ook zo iets mee in onze beschermde wereldjes; bezeten mensen? Als tiener kwam ik er op een christelijk festival van heel dichtbij in alle heftigheid mee in aanraking en vond dat toen eerst super beangstigend. Maar ik leerde ook snel dat de macht van Satan bestaat uit leugens.

Veilig

Wij hebben de Heilige Geest in ons die machtiger is dan hij die in de wereld is en in intieme verbondenheid met Jezus zijn we absoluut veilig. Het is belangrijk dat we weten wat onze plaats is en hoe we kunnen reageren. De bijbel is er helder over:

Lucas 9:1 “Jezus riep zijn twaalf leerlingen bij zich en gaf hun de kracht en het gezag om alle demonen uit te drijven en om zieken te genezen. Toen stuurde hij hen eropuit om het koninkrijk van God te verkondigen en mensen te genezen.”

Waarheid

Ik ben daarom begonnen om de bijbel te gaan lezen (ik lees de goed nieuws vertaling) met onze dochter Simcha.. zo hoort ze in ieder geval gewoon wat er staat en ze vindt het super boeiend. Ik hoop dat zij, en later ook haar broertjes op deze manier de waarheid horen en in hun hart bewaren; ongecensureerd.

Reminder

De wereld (lees ook: Leeuwarden) is vol met mensen die de vrijheid die Jezus geeft keihard nodig hebben. Dit filmpje was voor ons weer een reminder: dit is echt.. en we willen dat onze kinderen er niet van zullen schrikken als ze geestelijke strijd tegen komen. Omdat ze weten dat er een geestelijke realiteit is die overal aanwezig is, maar vooral ook dat ze een God dienen die het kwaad overwonnen heeft en dat Hij vrijheid geeft aan gevangenen…door hen heen! Dat mag wel een beetje ongecensureerd.

Daisy Dijkstra

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?