Maandagavond 17 april jl. waren meer dan 70 belangstellenden deelgenoot van de JomHasjoa herdenking in een fraai ingerichte zaal van Stadskerk de Wijngaard.

De opzet van een door de Israëlische Ambassade geïnitieerde herdenking was om in 14 steden in Nederland in een huiskamersetting van ongeveer 15 deelnemers een overlevende van de Sjoa (catastrofe en vernietiging van de Joden in de 2e wereldoorlog) haar/zijn verhaal te laten vertellen. De Israëlwerkgroep heeft dit initiatief omarmd en er iets groters van gemaakt.

Overlevende Flory Neter – Polak uit Schellinkhout heeft haar overlevingsverhaal kunnen vertellen. Voor Flory begon de oorlog pas na de bevrijding toen plotseling haar echte biologische ouders voor de deur van haar pleegouders stonden. Voor alle partijen een enorme verrassing. Een verhaal van een levensreis met verstrekkende gevolgen van hechting en onthechting.

Haar verhaal was aangrijpend en voor sommigen zeer emotioneel. Haar man Eddy was ook erg onder de indruk van het hele gebeuren en zei na afloop dat ze zoiets nog niet eerder op deze wijze hadden meegemaakt.

Na haar verhaal hebben we de 546 Joden uit Leeuwarden en de 25 weggevoerde Joden uit Franeker herdacht met 2 minuten stilte. 25 namen van omgebrachte Joden in diverse vernietigingskampen werden genoemd. Tjitte Wever (een bevriende kennis uit Franeker) heeft haar en Israël een tekst uit Psalm 121:4 toegezongen in het Hebreeuws, Nederlands en Fries. Dit klonk als een voorzanger in een synagoge. Vervolgens hebben we als herinnering een (gedenk)steentje aan de voet van de menora gelegd. Deze steentjes zijn inmiddels bij het Joodse monument in Leeuwarden en Franeker neergelegd.

Het bloemstuk wat Jeltje Posthumus voor Flory had gemaakt heeft ze aan het slot van de avond meegegeven aan Flory met een uitleg over de gekozen bloemen en kleuren. Flory kreeg tranen in haar ogen en was diep geraakt.

Deze bijzondere bijeenkomst was voor alle aanwezigen een unieke gebeurtenis en de reacties waren na afloop zeer positief.

Van de Israëlische Ambassade kregen we onderstaande reactie: 

“Graag willen wij u hartelijk bedanken voor de prachtige foto’s, het geweldige arrangement en bovenal de uitstekende zorg die u heeft verleend aan onze spreker.

Het is werkelijk een eer om deze foto’s te mogen delen. Uw professionele aanpak heeft bijgedragen aan een onvergetelijke ervaring en daar zijn we u zeer dankbaar voor”.

 

 

Namens de Israëlwerkgroep,

Sytske-Nynke Kramer

Henk Visser

Jan Posthumus

 

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?