Op mijn tenen sta ik naast de hoogslaper. En ik sta doodsangsten uit. Al bijna veertien jaar. Wat als morgen alles anders is? Wat als er pijn komt, of verlies?

Bijna veertien jaar geleden werd ik moeder. Vanaf dat moment wist ik wat angst was. Als je iets ontvangt dat zo groot is, groter dan wat je ook bevatten kunt, dan ontstaat de angst om het te verliezen. Pas als je hoog staat, voel je hoe diep je kunt vallen. En er zijn veel manieren om te vallen in het leven.

lk aai zachtjes over het stekelkoppie in de hoogslaper. En ik weet het, ik weet het. Angst is een slechte raadgever. Liefde doet leven. “What if i fall? / But oh my darling, what if you fly!”, dichtte Erin Hanson. Als ik straks de hoogslaper verlaat, dan stap ik hier overheen. Echt. Maar tegelijk weet ik dat mijn angst niet irreëel is. Niemand heeft me beloofd dat het leven alleen maar leuk is.

“Angst kan je vooruitbrengen als je de confrontatie ermee durft aan te gaan.”

“Het feit dat je angstig bent, betekent dat iets belangrijk voor je is”, zegt Saskia Kalb in Trouw. lk snuif de geur van slapend kind nog even op en denk: ja, dat klopt. Op de website psycholoog.nl lees ik dat angst je motiveert om jezelf te beschermen. Waartegen in dit geval? Om ermee te dealen als alles ander wordt?

“Angst kan je vooruitbrengen als je de confrontatie ermee durft aan te gaan”, zegt Kalb ook. Nou vooruit dan maar. Ik besluit mijn angst onder ogen te komen en me er toch niet door te laten leiden. lk zak zachtjes op mijn platte voeten terug. Adem een keer diep in. En stapel nog een dosis extra liefde in mijn hart. Niet alleen voor als mijn angst bewaarheid wordt. Maar voor alle momenten in het leven die nog komen gaan. Te beginnen bij nu.

“l tought hold on was bravery,
But when winds of change do blow,
Sometimes it is even braver
To let go, let go, let go”
Erin Hanson

Joanneke

Sinds 5 februari volgen we bij Stadskerk De Wijngaard het thema ‘reisgenoten’. We leren van de reisgenoten van Jezus én van elkaar als levensreisgenoten. Kom zitten bij het vuur, lees en luister de verhalen en praat er samen met jouw reisgenoten nog eens over door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?