Ik zie mezelf nog zo zitten tussen de dozen, heel veel dozen, big shoppers en plastic tassen. Het is januari 2022, onze inboedel moet gereduceerd worden tot wat past in een opslag van 3x3 meter en dit graag vóór 1 april 2022 (geen grap). Nog drie maanden te gaan. We hebben best wel wat opgeruimd de laatste tijd, maar nu nog die dozen die al 37 jaar met ons meereizen van zolder naar zolder.

Het doel: Henk en ik gaan verhuizen. En niet zomaar verhuizen. Wij gaan wonen en reizen in een camper. Een sabbatical voor onbepaalde tijd. Maar voor het zover is, reis ik terug door dozen en daarmee door de tijd. Sommige vol schoolboeken van Henk en mij, andere met creatieve uitspattingen uit onze jeugd, babyspulletjes van onze drie kinderen, dozen vol speelgoed en nog veel meer dozen vol met hun schoolwerkjes. 

Luikjes in mijn hoofd
Elke doos maakt weer een ander luikje in mijn hoofd open, en zo reis ik vele weken achter elkaar door ons leven. Mooie reizen met mooie herinneringen en pittige reizen door moeilijke tijden. Sommige dozen geven een lach op mijn gezicht, andere dozen doen mij de tranen over mijn wangen stromen. Er zijn zelfs dozen met een inhoud waarvan ik niet wist dat het er nog was en dan is het ineens toch moeilijk om die dingen weg te doen. Ik vond dat een bijzondere gewaarwording. 

Het is goed om door de dozen, big shoppers en plastic tassen te reizen om straks letterlijk en figuurlijk lichter te gaan reizen. Opruimen van nostalgie en oude herinneringen en bewaren wat van waarde is, is nu geen afstellen meer. 

Omdat Henk en ik willen minimaliseren worden we ‘gedwongen’ kritisch naar onze spullen te kijken. Wat hebben we straks echt nog nodig en waar worden echt blij van?

Lichter leven

En nu vandaag… Het is goed geweest om terug door de tijd te reizen, te ontspullen, te minimaliseren voordat Henk en ik samen aan onze nieuwe reis konden beginnen. Het is inmiddels alweer bijna 1 april en dus een jaar geleden dat we uit Leeuwarden verhuisden, van dat jaar wonen en reizen we nu tien maanden in ons huis op wielen. 

En als ik nu terugdenk aan die tijd tussen de dozen, dan denk ik:

poeh, dat was soms best pittig.

 

Maar ik ben ook blij dat we het zo rigoureus hebben aangepakt, want ik heb nog niets gemist en het reist letterlijk en figuurlijk zoveel lichter.

Door Alie Koning 

 

Na een actief leven in Leeuwarden hebben Henk en Alie Koning besloten om hun huis te verkopen en voor onbepaalde tijd te wonen en reizen in een camper. Henk heeft als militair bijna 40 jaar op de vliegbasis gewerkt. Alie is jaren gastouder geweest. 

In Stadskerk de Wijngaard hebben ze verschillende functies gehad, oa als oudstenechtpaar. Alie is lange tijd actief geweest binnen het kinderwerk en Henk is altijd betrokken geweest binnen het bestuur en bij de huisvesting. Ze hebben drie dochters en drie kleinkinderen. Ze wandelen, knutselen en lezen graag en Alie houdt ook van koken (en Henk van het opeten daarvan.)

In Leeuwarden was Henk zijn hobby vooral het werk in de kerk. Nu zorgt Henk juist voor alles om de camper rijdend te houden, nieuwe routes uitzetten en plekken ontdekken. Vanaf 27 maart vertrekken ze na een periode in Nederland voor 8 weken naar Italië 🇮🇹. Ze delen de komende tijd graag nog vaker over de lessen uit hun reizende leven en het proces daar naartoe.

 

Sinds 5 februari volgen we bij Stadskerk De Wijngaard het thema ‘reisgenoten’. We leren van de reisgenoten van Jezus én van elkaar als levensreisgenoten. Kom zitten bij het vuur, lees en luister de verhalen en praat er samen met jouw reisgenoten nog eens over door.

9 reactie(s)

 1. Manon schreef:

  Trots op deze reizigers!

 2. Annette Waagemans schreef:

  Ja, het is verbazingwekkend hoe weinig we nodig hebben en bevrijdend om met minder “zooi” te leven waarvan je vroeger dacht dat je he nodig had. Heel herkenbaar! Goede reis!

 3. Nynke schreef:

  Dank voor het delen lieve reizigers. Ik hoor heel graag jullie levenslessen die jullie oppikken onderweg. Liefs, ook van de andere Douwstra’s

 4. Richard en Martine schreef:

  Lieve reisgenoten, we hebben mooie ‘reizen’ met jullie gemaakt, heel veel plezier en mooie avonturen gewenst samen!

 5. Ronald schreef:

  Leuk om te lezen! Erg inspirerend! Ik ga jullie volgen!
  Ronald

 6. Mente schreef:

  Wat vind jij word er gevraagd . Ik vind dat het hele leven een reis is op weg naar een eindbestemming die vaststaat. Maar de reis daar naar toe is voor een ieder anders en daar mag je al vast van genieten en dat doen jullie. Blijf genieten samen tot de eind bestemming .
  Gr Mente.

 7. Ineke schreef:

  Heel mooi verwoord.
  Zoveel herkenbare dingen. Liefs

 8. Geke schreef:

  Mooi beschreven! Lichter door her leven! Geniet van jullie reis en alles wat jullie mee maken!

  Groetjes, Geke

 9. Peter schreef:

  Zijn wij niet allemaal reisgenoten onderweg? We verplaatsen ons of staan stil. Soms reizen we een poosje samen en daarna gaat iedereen weer zijn/haar eigen weg. Toch ervaren we vaak een hartsverbondenheid die niet weg gaat, ook al zijn we ieder aan de andere kant van de wereld. Veel zegen onderweg. Liefs, Peter en Akkie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?