Het is 1 april 2022. Om 9:45 uur worden wij verwacht bij de notaris en om 10:45 uur lopen wij daar de deur weer uit. We zijn ‘Homeless’. Ons huis is verkocht, 80% van onze spullen is verkocht of weggeven en we hebben geen vervangende woning.

Ons avontuur gaat beginnen! Gelukkig krijgen we zes weken onderdak aangeboden door kinderen en vrienden tot het moment dat we onze camper kunnen ophalen. En vanaf half mei 2022 wonen we dan toch echt in een camper. Ons ‘mobilehome’, wel van 7.40 m lang, heeft een douche en zelfs een buitendouche, heerlijke Auping-bedden, een grote garage voor onze elektrische fietsen en nog wel meer.

Leven in de camper

Op het moment dat ik dit verhaal begin te schrijven, reizen we door Italië met vrienden. De reis, de cultuur, de mensen, het eten, het onderweg zijn maakt alles anders maar ook weer niet. Het is onze nieuwe lifestyle. Een paar weken later (het schrijven was nog niet klaar) staan we tegen een rotswand met prachtig uitzicht in de Franse Alpen en maken we prachtige wandelingen. We genieten veel. Maar… overal waar je gaat neem je jezelf mee. Ook in een camper.

              “Overal waar je gaat, neem je jezelf mee.”

Zo ook mijn neiging om altijd maar bezig te zijn. Tijdens de zes weken onderdak bij onze kinderen en vrienden pakte ik nog leuk wat klusjes aan en toen kwam het moment dat we in de camper zaten. Het weer zat niet helemaal mee… ik voelde me soms unheimisch en ik was af en toe prikkelbaar… aldus Alie. “Wat doen we hier nu in deze camper?”

Hoe we hier kwamen

We hebben deze beslissing niet gemaakt in een opwelling. Ik kon vervroegd met pensioen, had al een ‘carrièreswitch’ voor ogen om volop in de kerk aan de slag te gaan, maar Alie zag dit niet zo zitten. We konden doorleven met de standaarden zoals we die kenden, elke maand netjes geld op de rekening, volle agenda’s, leven met de klok. Ik liep geregeld mijn grenzen voorbij en Alie besloot te gaan bidden.

In de tijd die volgde kreeg ik drie keer een hele heftige griep, waarmee ik wel drie weken zoet was voordat ik er weer bovenop kwam en langzaamaan begon de behoefte om te herijken ook bij mij te groeien. Alie kwam toen met het voorstel om dichter bij de kinderen te gaan wonen, of… in een camper te gaan wonen en rond te reizen? Ik vond het heerlijk dat zij met dit initiatief kwam, vaak ben ik iemand van de initiatieven en ideeën.

Zo kwamen we dus tot dit punt. In onze camper kwamen de vragen binnen waarvoor we dit avontuur onder andere begonnen waren: “Wie ben je als je tot stilstand wordt gebracht?” “Wat zou je nog willen in de resterende tijd die voor je ligt?” “Welk plan heeft God voor ons leven?”

Missie en visie

Het was voor ons ook zoeken naar een nieuw doel in dit reizende leven. Als ‘bestuurder’ moest ik denken aan het vormen van missie  (waar sta je voor) en visie  (waar ga je voor). Wij kwamen tot het volgende: We willen graag gaan voor Onthaasten – Ontdekken – Ontmoeten (visie). en dat doen we vanuit Geloof – Hoop – Liefde (missie). 

Onthaasten

Na 40 jaar arbeid en 30 jaar vrijwilligerswerk is onthaasten dus een opgave en een uitdaging! De eerste paar maanden moest ik ook echt mijn weg daarin vinden. ‘Je bent ervan dus ga je ervoor’ is altijd mijn motto, nu moet ik schakelen en sta ik voor een nieuwe fase.

Als jullie dit lezen wonen en reizen wij een jaar met onze camper en het heeft ons echt veel gebracht. Mooie ontmoetingen met veel mensen, waaronder veel familie die ik jaren niet heb gezien, maar ook mooie plekken die we mochten ontdekken. Ik heb nu de tijd en niet de klok. Onthaasten (slow life) heb ik moeten leren.

Stilstand-is-achteruitgang wordt vaak gezegd, maar voor mij was het juist leren opnieuw vooruit te gaan.

Onthaasten geeft mogelijkheden tot geestelijke groei.”

Om te kunnen onthaasten hoef je niet in een camper te gaan wonen, maar het begint bij je bewust te worden van je patronen en wat je anders wilt. Voor ons is het nu een mooie levensfase. Is er dan geen stress? Ja, die is er af en toe wel zoals hebben we op tijd voldoende water, het toilet en afvalwater moeten om de 4 à 5 dagen worden geleegd, is er voldoende gas en diesel. Maar ook het rijden door smalle bergpaden en wegen om bij mooie plekken te komen is soms stressvol maar ook avontuurlijk. En altijd samen. We hebben nog nooit zo lang zo dicht bij elkaar geleefd. Soms is de ruimte te klein, maar gelukkig is de wereld erbuiten ruim genoeg.

Onthaasten brengt mij dichter bij mijzelf, meer betrokken bij de ander en geeft mogelijkheden tot geestelijke groei. Onthaasten geeft mij en ons ruimte om na te denken over de toekomst die voor ons ligt. Voor nu gaan onze plannen tot en met de zomer, maar veel ontvouwt zich met de dag. We ontmoeten en ontdekken veel, ook daarover hopen we nog wat meer te schrijven een volgende keer.

Over Henk en Alie

Na een actief leven in Leeuwarden, waaronder ook erg veel werk in onze gemeente, hebben Henk en Alie Koning besloten om hun huis te verkopen en voor onbepaalde tijd te wonen en reizen in een camper.  En vanaf half mei 2022 wonen ze dan toch echt in een camper. In hun verhalen nemen Henk en Alie je mee in hun nieuwe leven en de inzichten dat dat brengt.

4 reactie(s)

 1. Jan + Marchien Boersma schreef:

  Beste Alie + Henk. Een mooi verhaal van jullie belevenissen e het samen zijn. Goed om te lezen. Ja, inderdaad een hele belevenis en avontuur. Vooral ook om, in tegenstelling tot een huis, zo in een camper te moeten leven. Wij, Marchien + Jan Boersma, wensen jullie alle goeds toe met het veilig onderweg zijn in de wetenschap van Gods onmisbare nabijheid. Het gaat jullie goed en we spreken elkaar vast wel weer eens. Shalom + zegen van ons. M+J.

 2. Edwin Brand schreef:

  Leuk om jullie verhaal te kunnen volgen.

 3. Sylvia schreef:

  Gaaf! Dit jaar reisden wij 2 maanden door Zweden met de camper en dat smaakt naar meer! Jullie inspireren ons!

 4. Henny en Tino schreef:

  Hallo Henk en Ali. Misschien herinneren jullie ons, Henny en Tino. We zijn elkaar tegengekomen in Bulgnevilli fr. Half okt. 2022. Jullie op weg naar het zuiden, wij op terugreis noordwaarts. Op een of andere manier blijven jullie in ons hoofd rondwalen.
  Gaat het naar verwachting met jullie ? Wij zouden het leuk vinden om eens bij te praten.
  We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen en het begint bij ons ook te spoken op de een of andere manier.
  Wij zijn benieuwd naar jullie reactie en anders wensen wij jullie alle liefde en gaat het jullie verder goed.
  Henny en Tino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?