Door de geschiedenis heen hebben Gods mensen zich verzameld om samen brood te breken...

Een gedeelde maaltijd kan een prachtig beeld zijn van zijn Koninkrijk – het vieren van het leven, dienen en bij elkaar aanwezig zijn en dank zeggen voor zijn goede gaven.

Misschien is dat een reden waarom Jezus ons oproept om de vreemdeling uit te nodigen – degene die op dit moment niet lijkt te “passen” in onze levens – aan onze tafel. Die persoon is waarschijnlijk degene die het meest behoefte heeft aan de smaak van Koninklijke liefde.

In Lucas 14 zegt Jezus tegen zijn gastheer: “Wanneer je een lunch of diner geeft, nodig dan niet je vrienden, je broers of zussen, je familieleden of je rijke buren uit,” maar in plaats daarvan “nodig de armen, de kreupelen, verlamden en blinden uit. Dan zul je gelukkig zijn … ”

Wij zijn ook geroepen om mensen uit te nodigen met als enige doel hen lief te hebben en te dienen. Niet vanwege hun sociale status of de ‘waarde’ die ze zullen toevoegen aan onze bijeenkomst of de garantie dat ze ons in ruil daarvoor ook zullen uitnodigen.
Wie zijn deze eregasten, deze kostbare mensen van God?

De armen.

Gods mededogen voor mensen in nood is zonneklaar. Hij zegent ons zo, dat we een kanaal kunnen zijn voor zijn hulpmiddelen aan anderen. Jesaja 58: 7 herinnert ons eraan “deel je brood met de hongerige” en “bied onderdak aan armen zonder huis ” en wanneer we de naakten zien, “kleed iemand.”

De outcast en onbelangrijken.

Ze passen niet bij de verwachtingen van de samenleving. Ze zijn vergeten en vermeden en hebben vaak een grote behoefte aan een ervaring van Gods genade en verlossende liefde. Deze mensen zien er misschien heel anders uit of gedragen zich anders dan de “norm” in jouw buurt. Het kan een excentrieke persoonlijkheid zijn, iemand die worstelt met een verslaving of een ziekte heeft die het moeilijk maakt om contact te maken met anderen. Paulus waarschuwt ons tegen het tonen van “vriendjespolitiek” in de richting van degene die onze voorkeur heeft (Jakobus 2: 1). Jezus identificeert zich volkomen met het eenzame en ongewenste: “Ik was een vreemdeling en jullie namen me op.” (Matteüs 25:35)

“Buitenlanders” onder ons.

Ze zijn niet gewend aan het gebied waarin we leven – misschien gewoon op doorreis of toch proberen een plek te vinden om erbij te horen. Velen van ons weten hoe het voelt om de “vis uit het water” te zijn op een nieuwe en onbekende plek. In Leviticus 19:34 roept God Israël op om gastvrijheid te betonen, omdat ook zij eens de buitenstaanders waren: “Behandel vreemdelingen die bij jullie wonen als geboren Israëlieten. Heb ze lief als jezelf, want jullie zijn zelf vreemdelingen geweest in Egypte … ”

Ongemakkelijk

Maar zo je hand uitsteken naar de ander uitsteken, is voor velen van ons niet de norm. Het idee om ons huis open te zetten voor iemand die we niet kennen, kan erg ongemakkelijk zijn. Waar beginnen we?
Zoals met elke nieuwe stap in ons leven, start met een gebed. Bedenk dat wanneer we dit proces met gebed beginnen, we nooit in het donker schieten. We kijken niet alleen rond naar iemand die het moeilijk lijkt te hebben. We verbinden ons met de Schepper van het universum, die zijn mensen kent en zorgt voor elk hart. We kunnen erop vertrouwen dat Hij contacten zal geven die aan Zijn doel beantwoorden.
Besteed wat tijd aan het vragen aan God om je op het juiste moment naar de juiste plaats te leiden en om je te helpen contact te leggen met diegenen die het meest baat hebben bij een uitnodiging voor je tafel.

Praktisch

Overweeg eventueel:

  • Contact op te nemen met Gemeentezorg of Diaconie – zij kunnen een idee hebben van wie er in onze kerk behoefte heeft aan contact en kunnen je helpen een gesprek te beginnen;
  • Verbind je met lokale organisaties – Stichting Present, Daklozenopvang Zienn of het Aanloophuis, een verpleeghuis of wordt vrijwilliger bij Fier Fryslân: een veilig huis voor slachtoffers van geweld. Kijk op hun site of bel ze en ontdek hoe je persoonlijk contact kunt maken;
  • Houd je ogen en oren open – hoor je jouw kinderen op school over de “nieuwe jongen” praten? Bied hun familie een warm welkom. Of die buur waar iedereen over praat, maar waar niemand naar uitreikt? Steek een hand toe vanuit de “mienskip” en nodig ze eens uit.

Houd in gedachten dat je het niet alleen hoeft te doen! Het kan minder ongemakkelijk (en veiliger!) voor iedereen zijn om jouw nieuwe kennis op te nemen in een groep. Op die manier zullen ze niet het gevoel hebben dat ze “in het middelpunt” staan en zal jij niet de druk ervaren om het gesprek steeds gaande te moeten houden.
En onthoud, als het ongemakkelijk is, ben je waarschijnlijk op de goede weg! God is gespecialiseerd om ons uit onze comfortzones te halen. Hij roept ons niet op om in de maatschappij te ‘passen’; Hij nodigt ons uit om in geloof uit te stappen en Hij houdt ervan om ons te zegenen als we dat doen!

SdJ
Bron: Dayspring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?