Daar stonden we dan. Smoorverliefd voor het altaar. 19 en 21 jaar jong en zin in een leven samen. Nog nooit een dag ruzie gehad en gek op alles van elkaar. De dominee sprak over ‘voor- en tegenspoed’ en ja, dat hoorden we wel, maar vooral de voorspoed. Reisgenoten werden we die dag. Op reis in het huwelijk. En God werd onze Reisgids.

In voor- en tegenspoed

De eerste tijd hielden we ons niet zo bezig met die Reisgids. Wij wisten zelf wel de weg die we wilden bewandelen en hadden Hem niet bij álles nodig. Toch bleek al gauw dat zo’n Reisgids juist wél nodig is. Ons huwelijk bleek ook niet alleen voorspoed te hebben. Ons geluk werd verstoord door ziekte, depressie, kinderloosheid, verdriet en ook ruzies kwamen er regelmatig in voor. Gelukkig vroegen we om raad aan onze Reisgids en Hij liet ons telkens weer zien welke stap we moesten zetten. We vroegen Hem weleens om ons te laten zien hoe onze weg zou gaan maar dat deed Hij niet. Eén stap tegelijk. 

“Gelukkig vroegen we om raad aan onze Reisgids.”

Stap voor stap

Bij iedere stap leerden we iets nieuws in onze reis en mochten we ook de voorspoed zien: er kwamen kinderen, we leerden elkaar begrijpen, we vroegen hulp waar nodig en kregen ons leven op de rit. We danken onze Reisgids die het zo goed met ons voor heeft en we vragen ons af hoe onze reis eruit zou zien zonder Hem. Welke kant waren we dan op gegaan? Inmiddels mogen we al 14 jaar samen wandelen op deze weg. En nog steeds zijn we soms koppige reisgenoten, trekken we ons eigen plan, gaan we niet ieder dezelfde kant op. Er zitten nog genoeg hobbels in de weg maar uiteindelijk wandelen we niet alleen.

Het laatste woord

We weten dat onze Reisgids het laatste woord heeft en dat Hij het beter weet dan wij. Hij weet waar de stekels staan en de gaten liggen in onze weg en  waar we kunnen drinken en tot rust kunnen komen. We laten Hem dus voorgaan en proberen niet op eigen inzichten te vertrouwen. En als dat wel gebeurt, is Hij erbij en trekt ons terug naar de juiste weg. Wat waardevol om zo deze reis samen te bewandelen.

Reinate

Reinate is getrouwd met Otte en samen hebben ze twee kinderen: Juda van 10 en Yaël van 1. Ze is thuisblijfmoeder en ondanks dat ze geniet van het moeder zijn, vindt ze er soms ook veel uitdagingen in. Ook het huwelijk, wat met kinderen weer anders is, zeker als ze klein zijn. God is hierin haar grote hulp. Schrijven vindt ze heerlijk. Om te kunnen delen, relativeren en ook om Gods trouw tussen de regels door te zien.

 

Sinds 5 februari volgen we bij Stadskerk De Wijngaard het thema ‘reisgenoten’. We leren van de reisgenoten van Jezus én van elkaar als levensreisgenoten. Kom zitten bij het vuur, lees en luister de verhalen en praat er samen met jouw reisgenoten nog eens over door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?