• 11 september 2022
  • Delen

Ik spreek Elise Nauta, 18 jaar en net weer terug van haar reis met World Servants.

Je hebt zelf al een keer wat verteld over je reis naar Zambia. De reden dat ik jou heb uitgenodigd om verder te praten over je reis is dat ik heel benieuwd ben naar wie God voor jou was in de voorbereiding en tijdens je reis naar Zambia. Wat kun je daarover vertellen?

Ik ben er van overtuigt dat God altijd zorgt dat het goed komt, vertrouwen dat het geld voor de reis bij elkaar zou komen. Het was nu natuurlijk ruim 2,5 jaar geleden dat ik me had aangemeld. Er zat veel tijd tussen. Ik moest mijn motivatie weer even bij elkaar rapen om er voor te gaan. Uiteindelijk had ik er wel veel zin in.

Op welk moment tijdens deze bijzondere reis heb jij God het meest dichtbij ervaren?

Tijdens het gesprek in de auto. We waren toen bij het project van 5 jaar geleden geweest en raakten in gesprek over het feit dat wij als blanke mensen iets menen te kunnen betekenen voor de lokale bevolking. De vraag die dit bij mij heeft opgeroepen was: “wie zijn wij dat wij menen iets voor hen te kunnen betekenen, wat denken wij meer te kunnen dan zij zelf, waar zit m dat in?”

Achteraf gezien was de reden dat ik meeging  toch wel de eye opener dat wij het in Nederland echt zo goed hebben, dat we zoveel meer kansen hebben dan deze mensen. Dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt.

Wil je iets vertellen over jou relatie met God?

Mijn vader zei een aantal jaar geleden tegen mij toen ik voor het eerst alleen naar Spanje ging en er niet zo’n voorstander van was. Als je wilt doe je het toch….. maar weet dat ik altijd achter je sta…. Ik zal je nooit tegenhouden.

God zie ik ook zo: God zal je nooit tegenhouden, maar Hij blijft wel altijd achter je staan. Je moet soms ook blunders maken, vallen om er van te leren.

Vanuit welk verlangen heb jij er voor gekozen om deze reis te maken?

Dat was vooral het avontuur, iets van de wereld mogen zien, anderen mogen helpen, met vrienden op reis….

Heeft het jou gebracht wat je had gehoopt?

Meer dan dat….. al het bovenstaande is gerealiseerd, maar het heeft vooral ook mijn horizon verbreed en mijn visie op armoede….dat had ik toen niet kunnen bedenken.

De verhalen van Compassion raakten me eerder wel wat, maar nu veel meer… de reis heeft echt veel impact op mij gehad.

Op welke manier neem je deze reiservaring mee in jou leven?

Vooral de manier waarop ik nu in het leven sta, minder zeuren over kleine dingen en kansen benutten die ik krijg in de wetenschap dat lang niet iedereen in de wereld dit voorrecht heeft.

Zijn er dingen die je nu anders doet dan voor je reis?

Nu nog niet perse, maar het heeft vooral een stuk bewustwording gecreëerd.

Ook een bekrachtiging dat ik mij studie af wil maken, ik  hoef me niet te bewijzen naar anderen, het hoeft niet meer, niet hoger…. Het is oke!

Wie of wat geeft jou kracht om te geloven?

Voor mij is het vooral belangrijk dat ik kansen wil grijpen en in mijn manier van leven wil uitdragen wat het geloof mij geeft.

Wat neem je mee als belangrijkste geloofservaring en wat wil je je reisgenoten in het volgen van Jezus mee geven?

Wees je bewust van alle kansen die je krijgt en ga daar wijs mee om!

 

Hartelijk dank voor het delen van jou geloofservaringen op deze mooie reis Elise!

 

Interview: Annemieke de Jong-Hage

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?