In deze pittige tijden hoor ik het veel om mij heen. Mensen zijn bang. Dat vind ik persoonlijk niet zo gek. Er gebeurt ontzettend veel en wanneer de dingen onzeker zijn, komt de angst om de hoek kijken.

Een bange God
We weten allemaal dat God de mens heeft geschapen naar Zijn evenbeeld en dat Hij dus ook de Bedenker is van emoties. Daar komt bij dat we in de Bijbel lezen dat God ook wel eens boos, blij of verdrietig is. Maar een bange God?
Toch kent God zelf ook angst, doodsangst zelfs. Dit zien we namelijk gebeuren wanneer Jezus op aarde is gekomen als een mens en wanneer Hij vlak voor Zijn dood zo angstig is dat Hij bloed begint te zweten. Hij staat doodsangsten uit, en Jezus is gelijk aan God zelf.

Het nut van angst
Angst is een normale emotie die alle mensen hebben, maar wat is het nut van angst?
Angst is belangrijk, anders had God het ons niet gegeven. Angst waarschuwt ons bij gevaren, zodat we niet zomaar een weg oversteken zonder uit te kijken. Het zorgt ervoor dat we voorzichtig lopen wanneer het glad is en dat we geen bergen gaan beklimmen zonder de juiste uitrusting. Wanneer we luisteren naar onze bange gevoelens, kunnen we dus de juiste beslissingen maken. Angst helpt ons om over dingen na te denken en niet zomaar impulsief (en dus misschien verkeerde) keuzes te maken.

Dus we mógen bang zijn!
Angst is niet slecht of iets om je voor te schamen. Nee, angst is juist bedoeld om ons te helpen en daarom is het belangrijk dat je luistert naar je gevoel. Wees er open en eerlijk over en spreek het uit! Ook David stond doodsangsten uit toen hij op de vlucht was voor Saul. Een koning, uitgekozen door God en in contact met God en toch was ook hij bang. Als je bang bent, betekent dit niet dat je niet genoeg op God vertrouwt of dat je geloof niet groot genoeg is. Zo lang je maar weet waar je met je angst naar toe moet en wat je met je angst kunt doen.

Ga naar God
Luister naar je gevoel, maar geef je niet over aan de angst. Leg het bij God neer, maar verstop je niet! Over je angst praten met God en met anderen kan opluchten. We hoeven en kúnnen zelfs niet (te) leven zonder angst, maar waar we ook bang voor zijn, we mogen weten dat God erbij is en dat Hij met ons door onze angsten heen gaat. Zoals God met Daniël was in de leeuwenkuil en met de drie mannen in de brandende oven bij koning Nebukadnezar.

Hij is er bij
Soms gebeuren er dingen waar we best wel bang van kunnen worden, maar God is er altijd bij en kan de dingen waar we bang voor zijn zelfs ten goede keren! Zo kwamen er veel mensen tot geloof na bovenstaande gebeurtenissen.
God geeft ons geen leven zonder angst, maar Hij heeft ons leven wel in Zijn handen! Wat er ook gebeuren zal, wat ons ook zal overkomen, Hij is erbij en uiteindelijk mogen we er naar uitzien dat we straks voor eeuwig bij Hem mogen zijn!

Je hoeft niet bang te zijn,
al gaat de storm tekeer,
leg maar gewoon je hand,
in die van onze Heer.

Je hoeft niet bang te zijn,
als oorlog komt of pijn.
De Heer zal als een muur,
rondom je leven zijn.

Je hoeft niet bang te zijn,
al gaan de lichten uit.
God is er en Hij blijft,
als jij je ogen sluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?