Hart voor de stad, het dorp, de wijk waarin we wonen.
Hoe geef jij handen en voeten aan je geloof op de plek waar God jou plaatst?

Marjolein Boomsma woont in de MTV wijk  (Muziek-, Transvaal- en Vogelwijk) en heeft hart voor haar wijk en wijkkring omdat….

…het zo ontzettend leuk is dat je de mensen uit je wijk vaak tegenkomt, gewoon op straat.
Afgelopen week heb ik van iedereen die ik uit onze kerk in de wijk tegenkwam een foto gemaakt. Zie hier het resultaat. Mienskip, iets wat in Friesland zo vanzelfsprekend is, gecombineerd met gemeente zijn zoals we dat in de kerk kennen en je hebt gemeenschap in het kwadraat!

…het zo waardevol is dat de groep divers en onvoorwaardelijk met elkaar verbonden is.
Iedereen heeft een adres en hoort dus bij een wijkkring. Gewoon er zijn is voldoende om erbij te horen en gezien te zijn. Je hebt elkaar niet uitgekozen en daardoor is een groep divers; thuis of aan het werk, verzwakt of sterk, actief of toekijkend, jong of oud, alleen, verliefd, verloofd of getrouwd. Ook als het even wat minder gaat, blijf je verbonden in de kring.

…de kring stabiel is.
Verhuizen doe je niet snel, wat betekent dat de kringleden vrij stabiel verbonden zijn aan de kring. Voor het vertrouwen in een groep is het erg belangrijk dat er stabiliteit is. Het heeft tijd nodig om elkaar te leren kennen, om open te kunnen zijn. Als je eenmaal een groep bent geworden kan dit vertrouwen alleen blijven bestaan als er mondjesmaat nieuwe leden toegevoegd worden vanuit de wijk. Word je te groot, dan kun je splitsen en wordt de gemeenschap alleen maar sterker doordat je dichter bij elkaar woont.

Gewoon er zijn is voldoende om erbij te horen en gezien te worden.

…elkaar helpen en er voor elkaar zijn eenvoudig en fijn is.
Wanneer je ziek bent is er een kringlid om de hoek die even eten langsbrengt. Als je te laat bij school bent, neemt een kringlid je kind even mee naar huis. Als je een kruiwagen nodig hebt, dan leen je die vlakbij. Bij ons komen kinderen en tieners uit de kring om op de trampoline te springen. Tieners uit de kring zijn onze oppas; één van hen is zo gek op baby’s dat ik nog weken extra kraamhulp in huis had na de geboorte van Freek. Zonder al teveel inspanning ben je er voor elkaar en ben je door de week met elkaar verbonden en bij elkaars levens betrokken.

…de wijkkring verbonden is met de wijk en de wijk via de kring verbonden is met de kerk.
Vorig jaar organiseerde ik een djembé- en dansworkshop door Oegandezen voor kinderen uit de wijk. Zij konden geld meenemen voor arme kinderen in Oeganda. Aan het eind van de dag stond iedereen te swingen terwijl er gezongen werd ‘Dank U, dank U God, dank U mijn Vader, Dank U, dank U God, dank U mijn Jezus!’ Later vertelde een moeder dat ze het zo’n mooie, waardevolle dag had gevonden en dat zij thuis verder hadden gesproken over de thema’s geloof en armoede; onderwerpen die normaliter niet besproken werden.
Maar ook het kringlid dat zijn lidmaatschap van de kerk opzegde, bleef door de mienskip van de wijk bij onze gemeenschap betrokken. Je raakt elkaar niet snel uit het oog, zoals ook God een ieder op het oog heeft.
Sommige buren zullen misschien nooit een bijbel lezen, maar doordat je onderdeel bent van de mienskip van de wijk wordt het leven met God wel voor iedereen zichtbaar!

…. ik een droom heb voor de wijkkringen in de toekomst!
Met een steeds groter wordende kerk, wordt de wijkkring steeds belangrijker. Mijn droom voor elke wijkkring: een kringleider die visie en liefde heeft voor de kring en toegerust is om de kring te leiden. Daarnaast hoop ik dat stabiliteit en vertrouwen in de kring zal toenemen, door te groeien met leden vanuit de wijk zelf. En als de wijkkring toe is aan iets nieuws; stap samen uit in de wijk en verkondig het evangelie!

Tekst: Marjolein Boomsma

”Iedereen uit de kerk die op die dag op het schoolplein aanwezig was. Wij komen elkaar vele malen per week tegen, zeggen gedag, maken een praatje en zijn bij elkaars levens betrokken.”

”Eva en ik kwamen elkaar in de Valkstraat tegen, toen we de kinderen van crèche en school hadden opgehaald.”

”Ilse kwam ik tegen bij de vrouwenavond in het nieuwe pand aan de Troelstraweg, zo leuk om samen naar huis te fietsen!”

 

”Richard en Levi kwamen terug van een voetbalwedstrijd, Feiko en kids kwamen net terug uit de stad; we kwamen elkaar tegen in de Leeuwerikstraat.”

 ”Fabian kwam ik tegen op de Troelstraweg, toen ik naar voetbaltraining ging in mijn oude kloffie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?