• 29 september 2023
  • Delen

Vorig jaar hebben we een zeilboot gekocht. Deze ‘dame’ draagt de naam Lorbas. Navraag leert dat het in het Duits iets van vlegel betekent. Het zegt ons weinig. We hebben niet iets van “wow”. Beter gezegd, we vinden het geen mooie naam voor een zeilboot. Of opnieuw beter gezegd, onze zeilboot. Op internet lees ik dat het ongeluk kan brengen als je de naam van een schip verandert. Nu ben ik wel gelovig, maar niet op die manier.

Een passende naam

We besluiten onze dame een andere naam te geven. Er passeren verschillende de revue. We kiezen uiteindelijk voor Jente. Jente klinkt ietwat robuust en tegelijkertijd heeft het ook wel iets liefs en sierlijks. Die combinatie past wel bij onze dame. In het Noors betekend Jente meisje. Maar voor ons is het volgende doorslaggevender: Het is een Friese meisjesnaam en is afgeleid van Johannes. De betekenis van de naam is “God is genadig”. En daar is voor ons geen speld tussen te krijgen.

“Ik bedenk me dat we eigenlijk met een soort reclame voor onze schepper rondvaren.”

De plakletters die de naam Lorbas vormen, worden met de nodige moeite van de achtersteven verwijderd en maken plaats voor de nieuwe naam. Dan is het een goed gebruik om de woonplaats van de eigenaar hier ook bij te plaatsen. Dat zou dan Ryptsjerk moeten worden. Zoals gezegd een goed gebruik, maar verplicht is het niet. Wij besluiten daarom de naam Jente van een ondertiteling of beter gezegd een uitroepteken te voorzien met de woorden “Amazing Grace”. Tijdens het schrijven bedenk ik me dat we eigenlijk met een soort van shirtreclame voor onze schepper rondvaren. Ik moet erbij glimlachen.

Het leven als een lied

Onlangs lag ik ‘s nachts een keer wakker. Ik luisterde wat naar muziek. Zo ook naar een uitvoering van ‘Amazing grace’. Geweldig, wat een mooi lied en wat een krachtige woorden.

Het is net als een ideale dag met onze boot op het water. Het liet begint met een solo, klein, bijna breekbaar. – We verlaten met een zachte bries de haven – Dan zoemt het koor op de achtergrond zachtjes mee, – de wind haalt iets aan, de zeilen vullen zich – inmiddels zingt ook het koor, – wow, golven, wind door de haren – dan bereikt het lied z’n majestueuze hoogtepunt – water in het gangboord, het stuurwiel stevig vast, geconcentreerd en tegelijkertijd genieten – dan wordt het lied weer klein, bijna zoals het begon – de wind neemt af, we naderen de haven, ideaal om de zeilen te strijken en aan te leggen. Het lied is afgelopen, de woorden echoën na. – We zitten in de kuip, kop hete koffie erbij en genieten nog na.

               “Het koor zoemt mee, de wind haalt aan”

Ik zoek uit hoe dit lied ontstaan is. De schrijver van het lied, John Newton, werd in 1725 te Londen geboren. Hij had een roerige jeugd en moest eerst niet veel van het geloof hebben. Al jong moest hij zijn moeder missen. Ze stierf aan tuberculose. Op elfjarige leeftijd ging hij met zijn vader mee naar zee. Op zijn 23e komt hij na een zware storm tot geloof. Kort daarna wordt hij eerste stuurman op een slavenschip en op zijn 25e kapitein. Als hij 29 is, houdt hij het varen voor gezien. Financieel blijft hij nog een tijd actief in de slavenhandel.

Op latere leeftijd komt hij echter tot andere inzichten hierover. Zelfs zodanig dat hij zich actief gaat inzetten voor de afschaffing van de slavernij. Mede door zijn inzet wordt kort voor zijn overlijden, het is dan 1807, in Engeland een wet aangenomen die tot afschaffing van de slavenhandel leidt. In Nederland vindt de afschaffing van deze zeer lucratieve handel in 1814 plaats. Dit jaar gedenken we dat het 150 jaar geleden is dat in Nederland de slavernij effectief is afgeschaft.

Het goede leven?

Afsluitend komt de vraag bij mij op hoeveel van ons hedendaagse “goede leven” we te danken hebben aan deze minder mooie kanten van onze geschiedenis?

Over Willem Asma

Willem Asma (in cijfers ;-)) is 59 jaar, 33 jaar getrouwd met Astrid, vader van 2 zonen. Sinds 2007 werkzaam als freelance tekenaar/werkvoorbereider in de installatietechniek. Creatieve doe-het-zelver en op verschillende manieren actief in de kerk, waaronder bij het communicatieteam en met het maken van de mooiste foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?