De maatregelen gelden natuurlijk ook voor Stadskerk de Wijngaard, en voor mij betekende dat afgelopen maandagavond (5 oktober) een confronterende realiteit. Ik werd bij de deur door een ‘poortwachter’ tegengehouden met de opmerking: ”Ik mag niemand meer het gebouw binnenlaten ook al is het voor de wekelijkse bidstond; bidden kun je ook thuis”. Na even tot 10 te hebben geteld………, vertrok ik weer richting Franeker met heel veel gedachtes in mijn hoofd. Eén van die gedachtes bracht mij bij het leven van de eerste gemeente in het boek Handelingen, die ontstond nadat ongeveer drieduizend zielen op één dag werden toegevoegd.

‘En zij bleven volharden bij het (1) onderwijs der apostelen en (2) de gemeenschap, (3) het breken van het brood en (4) de gebeden. En er kwam vrees over alle ziel en vele wonderen en tekenen geschiedden door de apostelen. En allen, die tot het geloof gekomen en bijeen vergaderd waren, hadden alles gemeenschappelijk’ (Handelingen 2:42-45).

 Voor mij ligt hier een sleutel. Door te blijven volharden in de in deze tekst genoemde 4 pijlers ontstond er ontzag voor Gods Woord, men had alles gemeenschappelijk en men gaf en deelde uit aan allen die er behoefte aan hadden. Dit vond plaats in huiskringen met als gevolg dat zij in de gunst stonden bij het gehele volk. En de Here voegde dagelijks toe aan de (huis) kring, die behouden werden.

Ik geloof dat als Kerkdeuren soms letterlijk voor je neus dichtgaan, er vensters of deuren in de huiskringen open gaan. Ik bid dat we de principes vanuit het leven in de eerste gemeente zullen gaan toepassen in onze huiskringen. Ik zie geweldige uitdagingen om in de huiskringen, als kweekvijver, je gaven en talenten tot bloei te zien komen. Ik beschouw de huiskring als een soort kraamkamer van waaruit we mogen gaan groeien in ons geloofsleven.

Covid-19 dwingt ons min of meer terug te keren naar het gezins- en kringleven. Als dit het resultaat zal zijn van tijdelijk gesloten kerkdeuren, dan heeft Covid-19 ook iets goeds uitgewerkt.

Geschreven door Jan Posthumus 

 

3 reactie(s)

  1. Jos van Zuulen jr. schreef:

    Amen broer! Helemaal met je eens! Dit is een kans die we niet mogen laten liggen!!!

  2. Jan Dijkstra schreef:

    We worden uit datgene geplaatst waar we altijd aan gewend waren. Dan kunnen we nagaan wat wel mogelijk is. Hieruit kunnen we ‘ nieuwe’ manieren van samenkomen e.d. ontdekken. God woont niet in een gebouw, maar in iedere gelovige.

  3. Sanne schreef:

    Dankjewel Jan voor deze praktische inspiratie. Wat kan de kerk sterk zijn als de muren erom weg vallen! 🌱

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?