Als ik zeg Hemelvaartsdag en Pinksteren, waar denk jij dan aan? Heb je iets met deze dagen?

Pinksteren zit vaak nog wel in het systeem van mensen, vooral doordat dit op een zondag wordt gevierd en gepaard gaat met een kerkbezoek of pinksterfeest. Maar Hemelvaartsdag is denk ik de meest vergeten christelijke dag die er is.
Loop op vrijdag over de markt in Leeuwarden en stel mensen de vraag: ‘waar denk jij aan bij Hemelvaartsdag?’ Negen van de tien keer zal je als antwoord krijgen: ‘de bloemetjesmarkt!’.
Een begrip in Leeuwarden op Hemelvaartsdag, de bloemetjesmarkt; alhoewel bloemetjes…. ook hier beginnen de eet- en drinkgelegenheden steeds meer terrein te veroveren en niets herinnert aan de betekenis van Hemelvaartsdag. Zelfs de Urker viskraam heeft geen ludieke aanbieding met bijvoorbeeld ‘vijf broodjes en 2 vissen voor een hemels prijsje’.
Zelf rijd ik de laatste jaren op Hemelvaartsdag met vrienden een fietstocht in Limburg en België. En regelmatig gaan mijn gedachten dan naar mijn gezin die dan, waarschijnlijk genietend van een bakje kibbeling, op de bloemetjesmarkt te vinden zijn en ja, ook ik sta amper stil bij de ware betekenis van Hemelvaartsdag.

En dan Pinksteren. Voor veel mensen een feest om naar uit te kijken, want dan vindt het jaarlijkse ‘opwekking’ plaats. Ik ben er lang geleden één keer een dag geweest en ik snap dat mensen het geweldig vinden en alles aan de kant zetten om hier naar toe te kunnen, maar die ene keer dat ik ben geweest, was niet helemaal een succes. De sing-inn was overweldigend en mooi, maar toen de tent open ging voor de avonddienst, en in het gedrang om binnen te komen onze kinderwagen met kind bijna omver werd gedrukt en onze zoon het vervolgens niet kon laten om een rozijntje in zijn neus te stoppen, was voor ons de lol eraf. Toen er op de parkeerplaats ook nog eens een flinke berg aardse stress op ons af kwam, besloten we om voorlopig niet weer te gaan.

Voor mij staat Pinksteren al jaren in het teken van de fiets Elfstedentocht die ik dit jaar voor de zeventiende keer ga rijden. Op donderdag, vrijdag en zaterdag voor pinkstermaandag begint de voorbereiding al met het het prepareren van de fiets en het eten van veel koolhydraten. Op zondag wordt dit even onderbroken door een bezoek aan de kerk, om toch ook stil te staan bij de betekenis van Pinksteren. Maar bij het laatste amen, gaan de gedachten al snel weer uit naar de borden bami die nog weggewerkt dienen te worden.

Nu ik zo over deze twee dagen nadenk, lijkt het soms of het Bijbels plan in de beleving van mensen stopt bij de opstanding met Pasen, maar in de bijbel gaat het proces toch echt verder. Jezus spreekt tegen zijn leerlingen een aantal keer over ‘als Hij naar zijn Vader gaat’ en ‘als Hij bij zijn Vader is’ en ‘als Hij er niet meer is’. Dit heeft toch te maken met Hemelvaartsdag? Ook spreekt Hij heel duidelijk over de pleitbezorger en de helper die we gaan krijgen als Hij er niet meer is.
De gebeurtenissen op de dag dat die helper ook echt kwam wordt uitgebreid beschreven in de bijbel en alles wat in de bijbel staat is belangrijk, toch? Als het gaat om stilstaan bij Bijbelse gebeurtenissen, komt het met Pinksteren wel goed, maar laten we ook stil staan bij Hemelvaartsdag, de dag dat Jezus na het volbrengen van zijn aardse taak terugging naar zijn Vader en dat we daarnaast mogen weten dat wij ooit dezelfde weg zullen gaan, op weg naar het feest in de hemel.

Raymond Gort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?