Laatst kreeg ik een cadeautje van Google: een Google Nest Mini. “Leuk!”, dacht ik, “die wil ik wel hebben.” Het leek mij handig want wanneer je hem wat vraagt, krijg je (meestal) antwoord. Je kunt bijvoorbeeld vragen of het gaat regenen, of wat het geluid van een walvis is; verzin het maar. Ik kreeg hem thuis en begon direct met testen.

Hey Google!
Wanneer je “Hey Google”, en dan je vraag roept, registreert hij dat en gaat op zoek naar het antwoord. Dat hij op “Hey Google” reageert, betekent dat hij constant ‘luistert’ of deze woorden gezegd worden. Op internet las ik al dat deze apparaten meer opnemen dan alleen de vraag, en dat medewerkers van Google deze audiofragmenten naluisteren om de assistent beter te maken. Je wilt niet weten wat ze allemaal hoorden. Eerst even checken of dit nog steeds zo is, maar nee dat mag niet meer. Mooi, dan kon het apparaat wel in de huiskamer blijven.

Toch merkte ik dat ik bij de gevoeligere dingen die ik zei, een wat vervelend gevoel kreeg. Wat als Google dit hoorde? Moest ik het apparaat niet even uitzetten? Er zat wel een knopje op om de microfoon uit te zetten, maar ja, dan moest je die daarna weer aanzetten, ook zo’n gedoe.
Mijn vrouw was er al snel klaar mee en draaide de assistent digitaal de nek om. Hup, de stekker uit het stopcontact.

God als jouw assistent
Het grappige was dat ik begon na te denken over hoe God bij ons is. We hoeven God maar te vragen en Hij antwoordt ons. Niet altijd het antwoord dat wij willen, en niet altijd even goed hoorbaar/voelbaar, maar God doet het wel! En God luistert altijd. We kunnen ons ervoor afsluiten, maar uitzetten kunnen we God niet.

Gelukkig maar. God antwoordt niet zomaar iets, Hij antwoordt wat voor ons het beste is. We hoeven God niet beter te maken, maar we kunnen God wel beter leren begrijpen.

In zekere zin werkt God dus net andersom. Bij het apparaat wordt het apparaat beter gemaakt om ons beter te begrijpen. Maar God kent ons al helemaal, lees maar in Psalm 139. Wij mogen Hem steeds beter leren kennen.

Google wil onze data leren kennen, maar God gaat het alleen maar om jou!  Mag Hij (ook) dit jaar jouw assistent / leiding zijn in jouw leven? Ik bid jou toe dat jij dit jaar dichter bij Hem mag komen.

Geschreven door Daniël Feenstra

  1. Jos van Zuylen sr schreef:

    Ik vind het een heel mooie vergelijking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?