Wanneer was U ziek of in de gevangenis en hebben we U bezocht, of hongerig en hebben we U te eten gegeven?

Dit is dag 128 van de “lockdown”. Terwijl Zuid Afrika de piek bereikt van het aantal Covid-19 besmettingen, liggen de gevangenissen onder vuur. Tot nu toe zijn er nog geen grote besmettingsuitbraken geweest bij de gevangenen, maar het aantal besmette gevangenisbewaarders is hoog. Velen van de bewaarders wonen in de dichtbevolkte townships. Ze reizen met openbaar vervoer naar hun werk. Dit is bovenop het risico dat ze al lopen omdat ze zonder adequate hygiënische en beschermende maatregelen moeten werken.

Gister kregen we het nieuws van een verwoest gezin — een echtgenoot  en zijn dochter, beiden gevangenisbewaarders, zijn overleden ten gevolge van Covid-19. De dochter was zwanger toen ze in het ziekenhuis werd opgenomen, en vlak voor dat ze stierf bracht ze het baby’tje ter wereld. Bid samen met ons voor de echtgenote die rouwt  maar ook voor de baby zorgt. Als Hope Prison Ministry kijken we nu naar mogelijkheden om haar en de vele andere gezinnen die geliefden hebben verloren in deze strijd te ondersteunen.

De cijfers zijn zorgwekkend, werkloosheid en honger zijn enorm. Voor veel mensen geldt; geen werk is geen inkomen, geen spaargeld, niks en niemand om op terug te vallen.

We hebben een groeiend aantal doden en besmettingen door Covid-19. We zijn nu één van de grote brandhaarden. Als je op deze link klikt zie je de huidige stand van zaken.

Auntie Charmaine
Auntie Charmaine woont weer in het huis waar ze voor ze de gevangenis in ging woonde.  Maar nu is ze een brenger van hoop in Lavender Hill. Een van de beruchte townships waar de gangsters de baas zijn, en dagelijks doden vallen door geweld.

Vroeger was ze een drugsdealer, en wisten de gangs haar te vinden voor een fix, nu verzorgt ze voor een groep kinderen in de buurt een paar keer per week een maaltijd. En weten honderden kinderen haar deur te vinden.

Ik mocht haar één van onze voedselpakketten brengen. En het altijd goed om haar weer te zien.

Hoop temidden van tragedie…

 

Persoonlijke situatie en voedselpakketten
Ik geniet van het project van Hope Prison Ministry dat ik mag coördineren. De administratie en de logistiek heb ik mogen opzetten, ook doe ik de inkoop van de goederen. Ik heb ooit de detailhandel school gedaan, en nou komt die opleiding nog super goed van pas.

Alleen het concept van winst maken ziet er heel anders uit. Ik maak veel winst, heel veel! En ja, het is een grote beloning voor het harde werk en de vele uren en het versjouwen van kilo’s voedsel.

Maar de winst is in de lach op een gezicht, de traan in de ogen van een moeder die nu haar kinderen weer kan eten geven, de getuigenissen van de mensen die je ontmoet. Die je vertellen van hoe ze op wonderlijke manieren elke keer weer ervaren dat God voor hen zorgt.

We hebben tot nu toe 535 voedselpakketten mogen uitdelen, waarvan er 176 betaald zijn door Nederlandse sponsors. In totaal zijn er zo’n 2.500 mensen, die hierdoor bemoedigd zijn en die voor een periode niet met honger naar bed gingen.

Per 1 Augustus gaan de meeste van deze taken over op de teammanagers van Hope Prison Ministry. Ik ben gevraagd om me richten op de verdere verbetering van onze administratieve systemen. Nu we nog geen programma’s in de gevangenissen kunnen doen is daar nu extra tijd voor. Het werk van Hope Prison Ministry bestaat nu voornamelijk uit de nazorg van ex-gevangenen en de  emotionele en geestelijke ondersteuning van de gevangenisbewaarders die onder zeer grote druk staan.

Terwijl ik hier qua werkzaamheden en ook qua gezondheid en vriendschappen heel lekker in mijn vel zit, is de lockdown wel erg moeilijk. Terwijl ik hier in het land alle vrijheid heb om te reizen, kan ik niet terug naar Nederland. Het luchtruim voor commerciële vluchten is gesloten en dit blijft waarschijnlijk zo to 1 januari 2021. Dit zou betekenen dat ik ook met kerst niet naar huis kan. Mijn beide ouders hebben in het ziekenhuis gelegen de afgelopen 2 weken. En de realiteit dat je niet even naar huis kan komt dan hard binnen. Het is moeilijk zowel voor mijn familie als voor mij.

Jullie sponsoring
Door de devaluatie van de rand kan ik wat meer doen met uw euro’s. Een groter deel van mijn inkomsten besteed ik aan lokale hulp. Ik ondersteunde al een aantal lokale gezinnen met een bijdrage in hun huishoudgeld, dat heb ik kunnen uitbreiden.

En draagt het Nederlandse sponsorgeld bij aan het voedselprojekt van Hope Prison Ministry.

Een pakket kost momenteel 250 Rand, ongeveer € 12,50. En voedt een ongeveer 4 volwassenen voor een week.

Zoals ik al zei, hebben we door jullie hulp al 176 pakketten kunnen uitdelen. Giften die de vermelding voedselpakketten hebben, worden voor de volle 100% aan dit besteed.

Giften zijn belasting aftrekbaar als ze worden overgemaakt op de volgende rekening die rechtstreeks tot mijn beschikking staat en niet voor andere doelen wordt gebruikt:
Stadskerk de Wijngaard,
Rekening NL57 RABO 0127 5764 36
o.v.v. : Gift Zuid Afrika

Annette Waagemans
24 Pollen Street
Retreat, Cape Town 7965
Zuid Afrika

0027(0)76 670 4062 (ook bereikbaar op Whatsapp)
a.waagemans@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?