Ik ben niet iemand van de goede voornemens. Wat mij betreft begin je elke dag opnieuw. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar dit jaar word ik negenendertig en ik voel me al een tijdje een beetje onrustig. Bijna 40! Is dit het dan? De gedachte voelt cliché en een beetje gênant. Vind ik zelf. Ik twijfel dan over van alles.

En terwijl ik deze kerstvakantie mijn schip aan het opruimen ben, word ik ook geconfronteerd met alles wat ik nog niet heb afgewerkt. Ik heb inmiddels elke ruimte onderhanden genomen en niks heb ik afgemaakt. Plinten, deuren, kasten, schilderwerk. In sommige ruimtes ontbreken ze allemaal. Ik begin toegewijd en vol overgave. Met een plan, een visie en een budget. En dan – net voor de eindstreep – begin ik een nieuw project.

En dat zet me aan het denken. Niet alleen over ‘niets afmaken’ aan boord maar soms ook in mijn werk of sociale leven. Ben ik wie ik wil zijn? Ik wil in elk geval niet iemand zijn die niks afmaakt. Ik weet het van mezelf: zodra ik een nieuwe uitdaging zie, begin ik daaraan. Zodra ik me begin te vervelen, start ik weer iets nieuws. Dat hoort een beetje bij me. En een beetje is misschien niet erg. Maar elke ruimte in het schip! Het is zo onrustig… Ik kan dan niet meer nadenken.

“Ben ik wie ik wil zijn?”

Dus ik ben gaan opruimen en weggooien (in mijn hoofd en in het schip). En bovendien heb ik een enorme lijst gemaakt van elke ruimte en wat ik daar nog moet doen om het af te maken. Ik heb afgesproken met mezelf dat ik geen nieuw project mag beginnen voor ik al het (meeste) andere heb afgewerkt.

Dit jaar staat in het teken van stilstaan. Afmaken. Aandacht. En toewijding. Want wie betrouwbaar is in het kleine, is ook betrouwbaar in het grote (Lukas 16:10). Dat geldt niet alleen voor geld, dat geldt ook voor afspraken die je ooit met jezelf bent aangegaan.

 

Biene woont samen met haar twee dochters aan boord van de Anna Cecilia. Een historisch vrachtschip in de binnenstad van Leeuwarden. Ze werkt als docent in het beroepsonderwijs en in haar vrije tijd klust ze aan haar schip, gaat ze op avontuur in de bergen en schrijft ze verhalen. Het vieren van Bijbelse feesten speelt een belangrijke rol in haar leven. Naast dat ze lid zijn van Stadskerk de Wijngaard bezoeken Biene, Eva en Meike ook Messiaanse gemeenten.

 

Sinds 5 februari volgen we bij Stadskerk De Wijngaard het thema ‘reisgenoten’. We leren van de reisgenoten van Jezus én van elkaar als levensreisgenoten. Kom zitten bij het vuur, lees en luister de verhalen en praat er samen met jouw reisgenoten nog eens over door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?