Er zijn dingen die ik geweldig vind aan de kerst, maar er zijn ook zaken waar ik moeite mee heb. Want waarom moeten we met kerst bijvoorbeeld zoveel eten inslaan? Normaal gesproken eten we dat in een week nog niet op! Op zo’n moment bedenk ik me het liefst waar Kerstmis nou eigenlijk over gaat…

Sinterklaas is het land weer uit! Het is weer de hoogste tijd om alles wat ook maar een beetje aan kerst doet denken, uit de kast te trekken. De kersthitlijsten op de radio, Home Alone op tv, de kalkoen of het gourmetstel op tafel, de kerstboom op een piekfijne plek in de kamer, de lichttrappetjes voor het raam, het kerststalletje op het dressoir… En dan heb ik het nog niet eens over de kerstmarkten, de kerstpakketten en de foute kersttruien.

 

Hamsteréééén

Toen ik nog wat jonger was, vond ik de periode van Kerstmis en oud en nieuw altijd de mooiste tijd van het jaar. Tegenwoordig word ik er een beetje kriebelig van en ben ik blij als het straks weer 2 januari is. Waarom? Ik vind de decembermaand zó plichtmatig en er wordt verwacht dat je maar even met de stroom mee gaat. Maar ik vraag me af: waarom moet alles gebeuren op 25 en 26 december en niet op 27 december? Of 10 maart?

Nu helpt mijn baan ook niet echt mee om van dat onbehaaglijke gevoel af te komen. Ik werk namelijk al mijn hele leven in de levensmiddelenbranche, momenteel bij een groothandel voor slagerijen. Zo richting de kerstdagen lijkt het soms wel of het oorlog is en de mensen aan het hamsteren zijn geslagen.

Waar de bestellingen normaal gesproken in kratten gaan, is nu soms een container nog te klein. En op het moment dat de ene lading kalkoenen en salades de deur nog niet uit is, staat de volgende lading alweer klaar. Ladingen die normaal gesproken genoeg zijn om een week van te eten worden nu in twee dagen naar binnen gewerkt.

 

Met plezier naar de kerstdienst

Ondanks dat onbehaaglijke gevoel en de drukte op mijn werk, luister ik ook naar de Top 2000, heb ik ook een kerstboom, vind ik het ook jammer dat we weer geen witte kerst zullen hebben, kijk ik waarschijnlijk ook naar home alone op tv en ga ik óók gourmetten. Maar naast al die ‘kerstigheden’ ga ik met veel zin en plezier naar de kerst(nacht)diensten in de kerk. Daar krijg ik echt de gelegenheid om nog beter te bedenken waar we dit feest, alle gezelligheid en deze vrije dagen aan te danken hebben: de geboorte van Jezus, de zoon van de ware God.

 

Ik wens jullie allemaal veel plezier, gezelligheid en bezinning tijdens deze kerstdagen!

Raymond Gort

Inloggen
Nog geen lid? Wachtwoord vergeten?